Consulatul General al României la Istanbul, împreună cu Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir”, unul dintre cele mai active institute culturale din străinătate, a organizat un recital excepțional de pian – Enescu și cultura franceză, prin invitarea în metropola turcă a cunoscutului pianist român Nicolae Dumitru.
Evenimentul de diplomație culturală a avut loc în aula prestigioasei universități Bahçeşehir din Istanbul și a fost organizat în marja celebrării Zilei Europei – 9 mai -, dar și a marcării în metropola turcă a 30 de ani de la intrarea României în Organizația Internațională a Francofoniei (OIF).
Au participat atât membri ai corpului diplomatic și consular străin acreditat în Turcia, studenți la conservator, cât și din iubitori de muzică, în general. Repertoriul recitalului a cuprins: Suita in la minor de J. Ph. Rameau, Gaspard de la Nuit de Maurice Ravel și Patru piese din Suita a III-a – Melodie, Voix de la Steppe, Mazurk Melancholique si Appasionato de George Enescu.
Pianistul român, Nicolae Dumitru a declarat pentru Gândul că a trăit o experiență pe care o poate descrie drept ”unică”, iar contactul cu publicul turc a fost unul cu totul deosebit.
”Contactul cu publicul turc este o o experiență unică. După ce petreci o zi într-un oraș cum este Istanbulul îți dai seam ce efort organizational uriaș este depus pentru un eveniment de asemenea nivel.
Fiecare contact, fiecare pas cere în metropola turcă o coordonare eficientă: totul se mișcă în jur cu o viteză incredibilă! Rameau, Enescu și Ravel au fost oferiți publicului prezent, prin profesionalismul, dăruirea și nivelul uman remarcabil al echipei ICR Dimitrie Cantemir”, a spus pianistul Nicolae Dumitru.
Nicolae Dumitru a mai declarat că ”la aceasta se adaugă frumoasa întâlnire din ziua recitalului cu profesori și studenți ai departamentului de muzică de la prestigioasa Universitate Bahçeşehir. Pentru mine a fost cu adevărat o sărbătoare, datorită eforturilor de excepție ale echipei ICR Istanbul”.
Contribuția majoră a lui George Enescu la patrimonial muzicii clasice universale a fost reliefată în mediul cultural și universitar turcesc.
”Formatul proiectului cultural organizat în marja Zilei Europei, 5 mai, a fost unul inedit – muzică și proiecție video – menit să scoată în evidență influența culturii și muzicii clasice franceze în gândirea enesciană, dar și contribuția majoră a lui George Enescu la patrimoniul muzicii clasice universale”, a declarat Dragoș Tiberiu Niță, directorul ICR Istanbul.
Citește și:
Celebrul violonist David Garrett va concerta în august la București, la Arenele Romane